Het doel van dit onderzoek is optimaliseren van de orgaansparende behandelingen bij patiënten met endeldarmkanker. Indien u na voorbehandeling met bestralingen (soms in combinatie met chemotherapie) slechts nog een kleine tumorrest heeft, willen wij de mogelijkheid onderzoeken of de endeldarm behouden kan worden en een eventueel stoma achterwege kan blijven door het uitvoeren van een aanvullende behandeling.
Als u kiest voor deelname aan het onderzoek en ook daadwerkelijk geschikt blijkt, houdt dat in dat u niet direct een ingrijpende operatie aan de endeldarm zal ondergaan, maar in plaats daarvan zal u een van de twee lokale behandelopties toegewezen krijgen. Loting bepaalt welke behandeling u krijgt. De uitgebreide proefpersonen informatie kunt u hieronder downloaden.
OPAXX Proefpersonen informatie E1+E2. Proefpersoneninformatiebrief + Informed Consent versie 2.0 dd 02-06-2021 AVL_M20PAX.pdf (354.96KB) |
E1+E2. Proefpersoneninformatiebrief + Informed Consent versie 2.0 dd 02-06-2021 AVL_M20PAX.pdf (354.96KB) |
ARM 1 - inwendige bestraling (contact brachytherapie)
Contact brachytherapie is een inwendige bestralingsmethode waarbij de bestraling direct op de kleine tumorrest wordt toegediend. Eerdere onderzoeken laten zien dat bij een deel van de patiënten met contact brachytherapie kort na de voorbehandeling een ingrijpende endeldarm operatie voorkomen kan worden. De inwendige bestraling kan in Nederland alleen gegeven worden in expert centra. Op dit moment zijn dat het Antoni van Leeuwenhoek en het Catharina Ziekenhuis. Indien u inwendige bestraling zal ondergaan, wordt u drie keer inwendig bestraald met tussenpozen van twee weken.
ARM 2 - langer (af)wachten al dan niet gevolgd door een plaatselijke operatie (lokale excisie)
Uit onderzoek is gebleken dat het soms langer duurt voordat de tumor helemaal heeft gereageerd op bestraling. Hierdoor kan het zijn dat bij langer afwachten de tumor in de loop van de tijd uiteindelijk volledig verdwenen is en er daardoor geen aanvullende behandeling meer nodig is. Indien er na langer afwachten toch nog sprake is van een kleine tumorrest kan er soms gekozen worden voor een aanvullende plaatselijke behandeling zoals een plaatselijke operatie (lokale excisie). Bij een lokale excisie wordt een kleinere, minder ingrijpende operatie uitgevoerd waarbij alleen de tumorrest plaatselijk wordt weggehaald; bij een lokale excisie wordt de endeldarm zelf niet verwijderd en krijgt u geen stoma.